herbata zimowa

Herbata zimowa – co trzeba o niej wiedzieć?

Charakterystyka herbaty zimowej

Jesień i zima, to pory roku kojarzące się z chłodem, śniegiem i długimi wieczorami spędzanymi w ciepłym domu. W takich chwilach nic nie smakuje lepiej niż kubek gorącej herbaty. Każdy ma swoje najlepsze herbaty. Preferencje są naprawdę różne, ale istotne jest w tym przypadku działanie rozgrzewające. Producenci jednak oferują także specjalne mieszanki, dedykowane na zimne miesiące roku. Herbata zimowa również pięknie pachnie i świetnie smakuje, dlaczego więc sobie odmawiać takiej przyjemności?

Przed podjęciem decyzji o zakupie, warto dowiedzieć się czym jest w istotnie herbata zimowa. Jest to zazwyczaj herbata czarna z aromatycznymi dodatkami. Na zimę idealnie pasuje cynamon, goździki, skórka pomarańczowa, jabłka, a nawet anyż. To właśnie takie dodatki wzbogacają smak herbaty. W większości mają także właściwości rozgrzewające, idealne na chłodne dni.

Korzyści z wyboru zimowych herbat

Wiele osób sięga po herbatę bez żadnych dodatkowych motywów, poza przyjemnością z jej picia. Co prawda dobra herbata może wpływać pozytywnie na organizm pod względem zdrowotnym. Jednak dla większości osób jest to niejako dobry skutek uboczny.

Niemniej jednak warto wiedzieć, że wiele składników dodawanych do herbaty zimowej ma pewne właściwości lecznicze. Cynamon czy goździki mogą wspomagać układ odpornościowy. Pomogą też w trawieniu oraz złagodzą objawy przeziębienia. Dodatek miodu, to także dobry pomysł. Jednak należy uważać, by napój nie był zbyt gorący, bowiem dobroczynne działanie tego słodkiego dodatku zostanie zniwelowane.

Zimowa herbata – sposób przygotowania

Przygotowanie herbaty zimowej nie jest skomplikowane. W istocie nie różni się znacząco od przygotowywania tradycyjnej herbaty. Na początek dobrze jest przygotować sobie ulubioną herbatę, która posłuży za bazę do dalszego działania. Może to być herbata czarna – świetnie sprawdzi się chociażby popularny earl grey. Osoby lubiące odkrywać nowe smaki mogą też sięgnąć po gatunki zielone lub czerwone. Istotne jest, aby wszystkie składniki były wysokiej jakości. Dotyczy to szczególnie herbaty. Niskiej bowiem jakości herbata ekspresowa może skutecznie popsuć efekt końcowy.

Drugim krokiem jest wybór dodatków. Część z nich z pewnością znajduje się w każdej kuchni. Inne bez trudu znajdziemy w sklepie spożywczym. Ciekawą przygodą jest eksperymentowanie z dodatkami. Można na przykład dodać więcej cynamonu, aby uzyskać intensywny smak. Również skórka pomarańczowa skutecznie podbije smak.

Poza klasyczna herbatą z dodatkami, na zimę pasuje też masala chai. Ta propozycja nie ma określonego składu, każdy może dopasować go do swoich preferencji. Znajdziemy to wiele aromatycznych przypraw oraz mleko. Dzięki temu ta herbata ma dość specyficzny smak.