herbata biała

Biała herbata i jej podstawowe odmiany

Delikatna biała herbata

Niektórzy znawcy przekornie mówią, że dobra herbata winna być jak kobieta: słodka, mocna i gorąca. Biała herbata raczej nie należy do tej grupy. Cechuje się raczej delikatnie słodkim smakiem i łagodnością. Jest mniej popularna niż zielona czy czarna, ale zapewnia silne korzyści zdrowotne.

Herbata biała ma wiele odmian. Każda oferuje coś wyjątkowego. Warto poeksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony rodzaj. Przecież nic tak nie pobudza apetytu, jak mała rozkoszna zmiana. Szczególnie wtedy, gdy spowszednieje nam codzienny zestaw herbat – czy to czarnych, zielonych lub czerwonych. Białe herbaty można podzielić na kilka głównych typów.

Srebrna Igła

Yi Zhen Bai Hao (Silver Needle – Srebrna Igła) to jedna z najstarszych odmian o najwyższej jakości. Najdroższa i najbardziej pożądana. Skład stanowią najmłodsze, jeszcze nierozwinięte pąki. Ich kształt jest jednolity, bez łodyg i liści. Powinien mieć długie, srebrzyste końcówki przypominające igły. Stąd pochodzi jej nazwa. Ma lekki, słodki posmak z minimalną ilością cierpkości. Cechuje się złocistym kolorem, a niekiedy kwiatowym aromatem. Zapach jest trochę mniej intensywny od smaku. Ten natomiast może różnić się w zależności od temperatury parzenia. Niektórzy mogą poczuć nutę orzechów włoskich, siana czy słodkich owoców. Aromat można opisać jako zwiewny czy łąkowy. Przy wyższych temperaturach ta odmiana może nawet być odrobinę kwaskowata i słodka jak melon. Przy niższych napar daje bardziej stonowany, jakby śmietankowy smak. Yi Zhen Bai Hao to cesarzowa wśród białych odmian, reprezentująca najlepsze herbaty.

Biała Piwonia

Bai Mu Dan (White Peony – Biała Piwonia) składa się z pąków i liści. Te drugie po zaparzeniu rozwijają się w kształt płatków kwiatu peoni. Herbata ma kwiecisty smak, bez goryczy. Napar odznacza się jasnożółtym kolorem. W zależności od parzenia można otrzymać różne smaki – od kwiecistych słodkich, po nuty orzechowe z lekką cierpkością czy akcenty przypominające wiosenne liście i świeżo ścięte siano aż po przyprawowy. Biała Piwonia ma silniejszy smak i ciemniejszy kolor niż Silver Needle. Podobnie jak u poprzedniczki, parzenie odgrywa znaczącą rolę. W zapachu można otrzymać jakby akcenty łąkowe, ziołowe lub kwiatowe – charakterystyczne dla białych herbat, a nawet cytrusowe. Całkiem wydajna, można wykonać wiele parzeń. Niejeden sklep z herbatami opisuje tę odmianę jako, co najmniej księżniczkę.

Długowieczne Brwi

Shou Mei (Long Life Eyebrow – Długowieczne Brwi) jest wytwarzana z rdzawo-rudych liści pozostałych po zbiorach Silver Needle i White Peony. Zbiory odbywają się także się później. W efekcie powstaje mocniejsza herbata, która ma również ciemniejszy złocisto-żółty kolor. Jest to więc doskonały wybór dla początkujących w świecie białych herbat. Zadowoli również wieloletnich smakoszy, poszukujących bogatej, a nie delikatnej herbaty. Smak świeżych roślin i ściętego siana współgra z nutami pieczonego pieczywa drożdżowego lub wanilii i delikatnym owocowym akcentem. Ten natomiast może przypominać białe winogrona i zapach dojrzałych moreli. Shou Mei to po prostu dobra herbata z głębią. Zawiera bowiem mniej delikatności, kosztem bogatszego zestawu smaków. Idealna na „codzienną herbatkę”.