Japońska zielona herbata jest absolutnym fenomenem wśród gorących napoi. Według różnych, naukowych opracowań herbaty zielone mają o wiele większe właściwości antyoksydacyjne niż fermentowana herbata czarna, której proces obróbki pozbawia wielu cech odżywczych. Codzienne picie zielonej herbaty, chociaż jednej filiżanki dziennie, ma wyraźny, zdiagnozowany pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zielona herbata wzmacnia system odpornościowy człowieka, reguluje pracę układu trawiennego, pomaga w leczeniu osteoporozy, reguluje poziom cukru we krwi, odchudza a nawet zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów raka.
W japońskiej zielonej herbacie najdziwniejsze jest to, że wszystkie rodzaje zielonych herbat dostępnych tam na rynku pochodzą z jednego krzewu. Różnice pojawiają się dopiero podczas obróbki liści. I to obróbka je różnicuje ze względu na wygląd, rodzaj zaparzania a nawet smak. Każdy sklep z herbatami online oferuje wszystkie ich rodzaje i w każdym można zaopatrzyć się w dowolne ich zestawy. Najlepiej wypróbować wszystkie zestawy herbat, a tych podstawowych są trzy: cierpka Sencha, dymna Hojicha i ziemista Kukicha.
Obróbka termiczna liści zielonej herbaty stosowana w Japonii wyraźnie jest odmienna od sposobów, jakie używa się w Indiach czy Chinach. W Japonii liście herbaty poddawane są działaniu pary od razu po zebraniu z pola. Dzięki temu zachowują piękny kolor, nie pozbawiając się jednocześnie witamin, polifenoli , aminokwasów i wszelkich pozostałych wartości odżywczych.