Czerwona herbata, inaczej oolong, poddawana jest niezwykle krótkiemu procesowi fermentacji. Spośród wszystkich dostępnych rodzajów herbat zawiera ona najwięcej mikroelementów oraz kofeiny. Jej działania nie sposób więc przecenić. Pośród właściwości czerwonej herbaty wymienia się między innymi fakt, iż obniża poziom cholesterolu, pomaga również w walce z nadwagą, poprawia pamięć, a także normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie. Czarną oraz zieloną herbatę zdecydowanie przewyższa swoimi właściwościami odchudzającymi.. Warto więc wiedzieć o tym dobroczynnym napoju odrobinę więcej.
Herbata czarna, z nią zaprzyjaźnieni jesteśmy dawien od dawna. Zielona herbata także powoli zdobywa nasze uznanie. Jednak powinniśmy sięgnąć po en dobroczynny napój, jakim jest czerwona herbata, zwłaszcza kiedy to chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ciekawostką jest, iż była ona kiedyś codziennym napojem Polaków. Jedno ze wspomnień naszej PRL-owskiej rzeczywistości jest to właśnie czerwona herbata oolong. Jej spolszczona nazwa brzmiała: ulung. Wówczas była ona najtańsza oraz powszechnie dostępna. Wtedy jednak chyba mało kto zdawał sobie sprawę z jej leczniczych właściwości.
Chińczycy najczęściej nazywają czerwoną herbatę „smoczą”. Produkuje się ją przede wszystkim w południowo-wschodnich Chinach oraz na Tajwanie. Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej aniżeli w herbacie czarnej, dlatego też zawiera więcej enzymów a także mikroelementów. W odmianie puszong proces fermentacji jest najkrótszy. Używa się go do produkcji czegoś takiego jak herbata jaśminowa. Odmiana pu-erh, jest najskuteczniejsza w walce z nadwagą i przez niektórych zaliczana do herbat odchudzających, po procesie fermentacji musi ona dodatkowo dojrzewać w odpowiednich warunkach. Zdarza się, iż dobra herbata pu-erh zanim trafi do filiżanek, leżakuje nawet przez czas 50 lat.