Herbata z imbirem
Imbir ma bardzo wyrazisty, bogaty smak. Słodko-gorzki, ostry i piekący. To przyprawa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Warto ją jednak polubić ze względu na jej właściwości. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie, a lista zbawiennego wpływu imbiru dla naszego zdrowia jest bardzo długa. Herbata z imbirem stanowi napój leczniczy. Herbatę pijemy codziennie, warto więc aby imbir był w jej składzie. Zapewnimy sobie wyjątkową mieszankę regenerującą i zdrowotną.
Imbir w herbacie
Nawet niewielka ilość imbiru zmienia smak herbaty. Może sprawić, że dotąd nielubiana zielona herbata stanie się naszą ulubioną. Bywa dodawany do herbaty w celu wzmocnienia jej walorów zdrowotnych i smakowych.
Herbata z imbirem to:
- Moc antyoksydantów. Znajdują się one zarówno w imbirze oraz w herbacie.
- Naturalny antybiotyk.
- Lek na ból głowy.
- Wzmocnienie i uodpornienie organizmu.
- Oczyszczenie wątroby z toksyn.
- Dobra herbata na trawienie.
- Lekarstwo na przeziębienie, grypę i kaszel.
- Obniżenie poziomu cholesterolu.
- Najlepsza herbata na szybkie rozgrzanie kiedy przemarzliśmy, zwłaszcza zimą.
Zalety imbiru
Stosowanie imbiru w herbacie ma same zalety. Stanowi on od starożytnych czasów składnik herbaty Masala Chai. Jest to indyjska herbata korzenna o intensywnym smaku i aromacie, który zawdzięcza zwłaszcza imbirowi. Podstawą jej przygotowania jest herbata czarna.
Dodatek imbiru w gotowych mieszankach herbat sprawia, że codziennie spożywany napój ma wysokie walory zdrowotne i lecznicze, a ponadto podnosi walory smakowe każdego gatunku herbaty świata. Sam imbirowy aromat pomoże się zrelaksować i wprawi nas w dobry nastrój. Z takiej energetycznej mieszanki możemy przygotować także rewelacyjną mrożoną herbatę, która w upalne dni ugasi pragnienie. Dodatek kostek lodu odmieni także smak herbaty. Herbata imbirowa zalana wrzątkiem zapewni z kolei rozgrzanie i chłodniejsze dni.