herbata z imbirem

Herbata z imbirem sposobem na zdrowie

Herbata z imbirem

Imbir ma bardzo wyrazisty, bogaty smak. Słodko-gorzki, ostry i piekący. To przyprawa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Warto ją jednak polubić ze względu na jej właściwości. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie, a lista zbawiennego wpływu imbiru dla naszego zdrowia jest bardzo długa. Herbata z imbirem stanowi napój leczniczy. Herbatę pijemy codziennie, warto więc aby imbir był w jej składzie. Zapewnimy sobie wyjątkową mieszankę regenerującą i zdrowotną.

Imbir w herbacie

Nawet niewielka ilość imbiru zmienia smak herbaty. Może sprawić, że dotąd nielubiana zielona herbata stanie się naszą ulubioną. Bywa dodawany do herbaty w celu wzmocnienia jej walorów zdrowotnych i smakowych.

Herbata z imbirem to:

  • Moc antyoksydantów. Znajdują się one zarówno w imbirze oraz w herbacie.
  • Naturalny antybiotyk.
  • Lek na ból głowy.
  • Wzmocnienie i uodpornienie organizmu.
  • Oczyszczenie wątroby z toksyn.
  • Dobra herbata na trawienie.
  • Lekarstwo na przeziębienie, grypę i kaszel.
  • Obniżenie poziomu cholesterolu.
  • Najlepsza herbata na szybkie rozgrzanie kiedy przemarzliśmy, zwłaszcza zimą.

Zalety imbiru

Stosowanie imbiru w herbacie ma same zalety. Stanowi on od starożytnych czasów składnik herbaty Masala Chai. Jest to indyjska herbata korzenna o intensywnym smaku i aromacie, który zawdzięcza zwłaszcza imbirowi. Podstawą jej przygotowania jest herbata czarna.

Dodatek imbiru w gotowych mieszankach herbat sprawia, że codziennie spożywany napój ma wysokie walory zdrowotne i lecznicze, a ponadto podnosi walory smakowe każdego gatunku herbaty świata. Sam imbirowy aromat pomoże się zrelaksować i wprawi nas w dobry nastrój. Z takiej energetycznej mieszanki możemy przygotować także rewelacyjną mrożoną herbatę, która w upalne dni ugasi pragnienie. Dodatek kostek lodu odmieni także smak herbaty. Herbata imbirowa zalana wrzątkiem zapewni z kolei rozgrzanie i chłodniejsze dni.