dobra herbata

Dobra herbata i jak ją patrzyć?

Dobra herbata

Każdy miłośnik czegoś takiego jak dobra herbata powinien wiedzieć, że poszczególne jej rodzaje wymagają innej temperatury wody oraz czasu parzenia. Na przykład herbaty zielone nie powinny być zalewane wrzątkiem, a wodą o temperaturze około 80 stopni. Z kolei biała herbata wymaga już nieco więcej ciepła i powinniśmy parzyć ją w wodzie osiągającej 90 stopni. Warto wiedzieć, że parzenie herbaty można zróżnicować również pod względem stylów. Do dwóch najbardziej popularnych zalicza się chiński oraz europejski. Poniżej przedstawiamy ich podstawowe zasady.

Europejski styl parzenia herbaty

Na starym kontynencie do najbardziej popularnych herbat zaliczana jest herbata czarna, której parzenie nie jest zbyt skomplikowane. Europejczycy zazwyczaj zalewają łyżeczkę herbaty 250 mililitrami wrzątku. W ostatnich latach popularność zyskała również herbata czerwona, głównie ze względu na swoje właściwości odchudzające. Parzymy ją tak jak herbatę czarną, przy czym wydłużamy czas parzenia do około 7 minut.

Chiński styl parzenia herbaty

Chiny to kraj, dzięki któremu herbata ujrzała światło dzienne. Nic więc dziwnego, że Chińczycy mają własny sposób na parzenie herbaty. Do najczęściej spożywanych, zaliczana jest tam biała herbata, która jest niezwykle aromatyczna. Aby zachować cały aromat i uniknąć uzyskania efektu gorzkiego posmaku, Chińczycy zalewają niewielką ilość listków odrobiną wody. Wylewają ją po upływie około pół minuty, po czym ponownie zalewają liście gorącą wodą i parzą przez dwie do pięciu minut. Po takim zabiegu napar jest przelewany do specjalnych imbryczków, skąd z kolei trafia do filiżanek, które są uprzednio podgrzewane. Jest to dość pracochłonny proces, warto jednak wypróbować go w domowym zaciszu, by sprawdzić, czy parzenie herbaty w stylu chińskim zmienia jej smak.